neděle 27. listopadu 2016

KONFERENCE PERSONALIZOVANÁ VÝŽIVA VE SPORTU V KONTEXTU S NOVÝMI VÝŽIVOVÝMI SMĚRY

V sobotu 26.11.2017 jsem se zúčastnila odborné konference s názvem Personalizovaná výživa ve sportu v kontextu s novými výživovými směry, pořádanou spolkem Zdravě pro vás, ve spolupráci s FTVS.



Akce probíhala celý den , od 9-19h. Mezi přednášejícími byly české i slovenské kapacity:

RNDr. Petr Fořt, CSc. - Personalizovaná výživa ve sportu


Mgr. Vít Schlesinger - Sporthacking - komplexní přístup v přípravě sportovce

Mgr. Martin Jelínek - Vegetariánsví/veganství v silových sportech

PaeDr. Vlado Zlatoš, PhD. - Základní principy metabolického programování v praxi

Mgr. Adam Česlík - Dialektický přístup ke stravování

PhDr. Miroslav Petr, PhD. - Hledání optimální kompozice živin u sportovce

Mgr. Boris Orava - Hledání optimální kompozice živin u sportovce

Kateřina Boesenberg, BHSc. ND - Využití nutrigenetiky ve sportu

Mluvilo se o přerušovaném půstu, metabolických typech, regeneraci, o změnách stravování v průběhu života, o mikrobiomu, superfoods, horomonech adalších velice zajímavých tématech.


Dozvěděla jsem se jak nové věci, tak si spoustu věcí zopakovala. Ale musím říct, že nic stěžejního a zásadního, co by mne překvapilo, tam nezaznělo. (Dobře, na přednášce Nutrigenetika ve sportu jsem si přišla, jak na první hodině latiny... :-D )

A co jsem si tedy z přednášek odnesla? To, že moje strava je na top úrovni. Ano, stále vychytávám spoustu věcí, stále experimentuji. Ale o tom to je, o neustálém vývoji. Protože během života je důležité stále zkoušet, co vám konkrétně sedne. A až to najdete, tělo si může říct o úplně jiný typ stravování, to je na tom asi ta největší sranda :-)

A co vše já vlastně mám za sebou za experimenty? Dlouhodobé vegetariánství, několikaleté veganství, raw till 4 (u mě raw till dinner), následný přechod na maso a živočišné výrobky (bio a farmové, žádný supermarket). Zařazuji přerušované půsty, několikadenní půsty, ketodietu. Přes týden většinou 1 nebo 2 jídla za den (ano, opravdu a nestrádám :-) O víkendu většinou snídám (a ne, není to #mojeovesna ani #proteinovychleba s #arasidovymmaslem) .

A který styl je tedy správný? To je špatná otázka. Který styl je pro mě správný? Lepší, ale pořád ne správně položená otázka. Který styl je momentálně pro mě vyhovující? Na to už mohu odpovědět :-)
V to dané období mi sedlo zrovna to, jak jsem se stravovala. A to se mi na tom líbí nejvíc. Vím, že se celý život nebudu stravovat jedním a tím samým způsobem, ale že se to bude měnit. Podle toho, o co si tělo řekne, podle ročního období, podle toho, jak ráno vstanu a nebo kolik erupcí bude zrovna na Slunci :-)

Důležitá je hlavně kvalitní strava, z ověřených zdrojů, za tím si stojím v jakémkoliv stravovacím směru. Klidně se může stát, že zítra přestanu jíst maso, kdo ví. Ale jedno vím více než jistě. Mé tělo nepotřebuje junk food. Ani to vaše. Potřebuje ho vaše hlava. A jak přenastavit hlavu? Těžce, ale jde to :-) Pokud vás zajímá více, ozvěte se a já vás nasměruji na lepší cestu <3

Barbora

RNDr. Petr Fořt, CSc.









3 komentáře:

  1. Já sice nejsem profesionální sportovec, ale každý den chodím běhat, jezdím na kole, nebo si jdu zaplavat. Nedokážu si představit den bez sportu. Kromě toho také dbám na správný jídelníček a zaujala mě také speciální sportovní výživa , díky které má sportování mnohem lepší efekt a také mám potřebné živiny :-) .

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkně napsané. Snad bych jen dodal, že fitness výživa by neměla být založená tolik na různých suplementech a tyčinkách, ale hlavně na klasické stravě. Jím pravidelně a prakticky pořád. Tak to prostě je. :) Občas si nějakou tyčinku koupím, přeci jenom jsou to rychlé cukry. Ale spíše se snažím jíst plnohodnotně a bez toho, abych je potřeboval. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za článek i přiložený ceník. Kdybych se chystala zhubnout, určitě bych příležitosti využila. Jenomže já na to teď tak moc nejsem. Nemám ani peníze na to, abych dávala peníze nějakému specialistovi. To víte, jezdíme s manželem na kole a třeba i ty cyklodíly Nexelo něco stojí. Není to jen tak.

    OdpovědětVymazat