středa 5. dubna 2017

SHANKA PRAKSHALANA - očista nejen pro tělo


Tak jako na podzim, rozhodla jsem se teď, na jaře, že dopřeju svému tělu očistu. Nějakou dobu si o ní říkalo, zvlášť po zimě, kdy se jí hutnější jídla a trochu víc masa, cítím, že je to opravdu potřeba.

Podobné očisty bychom našim tělům měli dopřávat minimálně 2x do roka, tedy na jaře a na podzim.
Chápu, že pro člověka, který nikdy žádnou očistu nepraktikoval, to může být velesložité a nepředstavitelné. Ale pokud do sebe často házíte odpad (pečivo a cokoliv z mouky, sušenky a cukrovinky, alkohol...), pak si ani nepředstavujte, jak vaše tělo vypadá zevnitř.





Dovolím si citovat text z článku (http://www.simhayoga.cz/shanka-prakshalana-podzimni-ocistna-party-nejen-pro-vase-telo/):

"Shanka prakshalana zdaleka není jen očista střev. Nebojte se tedy pustit vše, co už nepotřebujete. Je to očista se vším všudy, včetně uvězněných emocí.

Shanka v sanskrtu znamená škeble, prakshalana je očista. V některých textech se nazývá též „varisara dhauti“ – očista vodou.



S věkem, tím, co jíme a jak žijeme, v našem těle dochází ke kumulaci toxinů v těle. A pomalinku, nenápadně se pak otravujeme sami zevnitř. Zní to trochu děsivě, že? Čísla o rakovině tlustého střeva či nemocech prokazatelně propojených s tím, co jíme a jak nám to tráví, jsou ale docela výmluvná. Čím déle se natrávené potraviny drží v těle, tím déle mají možnost tlít a stává se z nich ucpávka systému a potenciální jed. Ve střevech můžeme mít naloženo i 8 kg stolice, která prostě neodešla včas (tj. během 24h). Také jste možná už slyšeli termín mukoidní plak. To jsou zbytky, které se drží unvnitř podél stěny střev a tak nějak se nikdy neodstraní. A jsou tam roky… Mukoidní plak může fermentovat a kazit se a z něj pak jdou toxiny do celého těla. Rakovina tlustého střeva je jedním z velkých strašáků zvláště v našich zeměpisných šířkách, ale také revmatizmus, cirhóza jater, artritida, nemoci srdce, psychózy, žlučníkové kameny, anemie, vyrážky, zvetšení jater a slinivky, to jsou nemoci, které jogíni spojují právě s otravou systému zevnitř. Vhodnou očistou našeho zažívání (a tím i celého našeho systému, včetně toho oběhového) si můžeme tedy ulevit od ledasčeho. A můžete být i mile překvapeni efektem sami na sobě, který jsme tu ani nezmínili."

Zní to docela děsivě, že? A přitom tomu všemu můžeme zabránit 1-2 dny, které ani nejsou tak strašné, jak vypadají. A navíc - je to všechno zadarmo! Potřebujete jen vodu, kvalitní sůl (já používám himalájskou nebo keltskou sůl), a klid :-) Ten je důležitý. V klasickém shonu se to dá taky, očistíte si tělo, ale ono je potřeba očistit také mysl a ta ten klid k očistě vyžaduje.

Je vícero návodů, jak se na očistu připravit. My si na podzim dali 2 dny půstu jen o vodě, a třetí den odpoledne shanka prakshalanu.

Tento rok jsem si naplánovala:
1. den na čerstvých zeleninovo ovocných šťávách
2. den jen o vodě
3. den dopoledne o vodě, odpoledne shanka prakshalana



A jak to bylo doopravdy? Celkem 40h půstu.
1. den do 17h o vodě, večer čerstvá zeleninovo ovocna šťáva (mrkev, řepa, jablko, okurka, špenát, červené pomeranče, grep, zázvor)
2. den dopoledne o vodě a následně očista.
Tělo si říkalo, že půst už mu stačil, a chtělo očistu hned druhý den. Což je v pořádku. Standardně se může den předtím jíst lehčí jídlo, ale já cítím, že tělo chce víc jak den půst.

Takže jdeme na to:

1. Připravíme si teplou vodu (ani studenou, ani horkou). Záleží na tom, jak jsou vaše střeva zanešená, já dnes vypila 2,5l a stačilo mi to. Možná budete potřebovat více.

2. Do 1 litru teplé vody rozmíchejte 1 polévkovou lžíci kvalitní soli.



3. Vypijte 250ml a následně cvičte shanka prakshalana cviky (najdete na youtube).



4. Pijte 250ml a vždy poté cvičte, dokud vás to nepožene na záchod. (já šla cca po 1,5l)

5. Pijte dále, dokud z vás na záchodě nepůjde čistá voda. (u mě po 2,5l)



6. Pokud z vás jde již čistá voda, přestaňte pít slanou vodu. Pokud cítíte, že jste plní, tak stále praktikujte cviky, ona se vám postupně voda dostane do střev a za chvíli bude vše venku :-)

7. bod je velmi důležitý. Do cca 30min od ukončení očisty si dejte bílou rýži s cca 40g másla - nejlépe ghí. (ani si neumíte představit, jak se člověk na tu rýži těší a užívá si tu chuť! :-D )




A máme hotovo :-)

Následující dva dny po očistě buďte na své trávení mírní, jezte jen lehká jídla - rýži, vařenou zeleninu, bezlepkové těstoviny atp.
Určitě ne maso, mléčné výrobky, ale ani ovoce a syrovou zeleninu, ořechy. O alkoholu a kávě snad psát nemusím.

Doporučuju během očisty být v teple. Možná si na očistu vybrat trochu teplejší dny. Ono i při půstu je člověku docela zima.

Jak jsem psala, tato očista se doporučuje 2x ročně. Jogíni jí praktikují 4x ročně, vždy při změně ročního období, ale někteří i každý měsíc.
Cítím, že 4x ročně je pro mé tělo ideální. Ale pokud budu vnímat, že očista je potřeba častěji, jdu do toho :-)

Toto není jen očista zanešeného těla. Ale ti citlivější určitě vnímají, že jak se nám čistí tělo, čistí se nám i mysl. A věřte, že ta je kolikrát zanešená mnohem více než naše těla....
Osobně mohu dosvědčit, že se člověk cítí opravdu jako znovuzrozený a spousta problémů, které ho trápí, odejdou pryč. Doslova do záchodu :-)))

Chcete se cítit a vypadat mladší, krásnější? Chcete, aby vám zářily oči, abyste v sobě zase cítili štěstí?  Pak není nic snadnějšího, než jít do toho!



Máte již nějaké zkušenosti? Budu ráda, pokud toto vyzkoušíte, napíšete mi své názory! Hodně štěstí! :-)

Krásný den, s láskou

Barbora

7 komentářů:

  1. Vypadáš skvěle ! Jdu do toho a děkuji moc za podrobný popis :) Pak napíšu, jak jsem dopadla...cca reálně počátkem června bych to měla dát. Díky ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Míšo, děkuju! :-) Zrovna předevčírem jsem si jí dala znovu, ted cítím, že každý měsíc by to bylo fajn. Druhý den po očistě jsem si dala ořechy - nedoporučuju, bylo to pro žaludek hodně těžké. Budu se těšit na info, jak se vedlo! Měj se krásně! :-)

      Vymazat
  2. Ahoj,
    shanku už dělam alespoň jednou ročne tři roky.
    Tentokrát jsem pila, cvičila a než stačilo něco vyjít druhým směrem, tak jsem vše vyzvrátila :/

    máš nějakou radu, prosím? Mám to zkoušet znovu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Adél!
      Mě to vždycky taky kope, taky mám občas co dělat, aby to nešlo horem :-) Možná bych zkusila pít pomaleji, ikdyž...člověk to chce mít vždy rychle za sebou :-D
      Určitě bych nějakou dobu počkala, než se rovnou pouštět do toho znovu.
      Držím palce!
      At se daří :-)
      B.

      Vymazat
    2. Zkus si vodu připravit tak teplou, že jsi schopná vnímat, cítit a téměř si vizualizovat, jak si voda otevírá cestu dolů do střev, poděkuj svému tělu, že ti dopřává se krásně pročistit...Já se úplně raduju z toho, jak se mi teplou vodou tělo prohřívá a vizualizuju si ještě než začnu cvičit i v průběhu cvičení jak mi voda omývá vše cestou trávicím traktem. Představ si tu vodu jasnou, zářivou, křišťálově průzračnou, živou...projde, to mi věř...

      Vymazat
  3. Čerstvou zelenino ovocnou šťávu si po večerech připravuji už nějaký ten pátek (vlastně je to od té doby, co se manželovi podařilo velice výhodně pořídit skvělý odšťavňovač z webu https://www.biginzerce.cz/ a funguje naprosto výborně) a nemůžu si to vynachválit. Rozhodně bych ráda zkusila tuto očistu, ale asi ne v až tak drastickém pohledu, který představuješ - všeho s mírou ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Já osobně se snažím z čínské medicíny a filozofie si vzít co nejvíce. :) Jsou to prostě zlaté investice, jak se tak říká. :) Ale musí se to umět naroubovat na jednadvacáté století. Nikdo neříká, že musíme žít asketickým životem jako čínští mniši. :) Na druhou stranu, když něco funguje několik tisíc let, tak na tom asi něco bude, i kdyby to bylo jen nějaké filozofické rčení. ;-)

    OdpovědětVymazat